Tervetuloa Suomen AA:n Nuorten vapaan palvelun toimikunnan sivuille


Liian nuori alkoholistiksi?

Nuorena AA:han tulevat kokevat lähes poikkeuksetta samanlaisia haasteita. Alussa saatamme tuntea olevamme jopa liian nuoria alkoholisteiksi. Monet meistä eivät olleet juoneet vielä kauan. Toiset eivät olleet juoneet ollenkaan väkeviä viinoja, sekoilleet humalassa tai menettäneet muistiaan.

Nuoret kohtaavat jokapäiväisessä elämässään vertaispaineita ja suhteet vanhempiin saattavat olla hankalat. Juhliminen kuuluu nuorten elämään. Voi olla hankalaa myöntää, että juomisen kanssa on ongelmia. AA:ssa tunnemme olomme monesti erilaisiksi, koska olemme ryhmän nuorimpia. Joskus joku ajattelematon vanhempi AA:lainen on voinut arvostella sitä, että emme ole juoneet niin paljoa kuin he.

AA:ssa olevat nuoret kohtaavat näitä haasteita. Toisaalta, jos pysymme mukana ja löydämme sekä nuorempia että vanhempia AA:laisia tueksemme, löydämme ratkaisun juomisongelmaamme. Löydämme AA:sta kokonaan uuden elämäntavan, joka auttaa meitä selviämään jokapäiväisestä stressistä ja painostuksesta. AA:ssa opimme, että elämä on parempaa ja hauskempaa ilman alkoholia. Huomaamme myös, että ihmissuhteemme muuttuvat läheisemmiksi, kun pysymme raittiina.

Sillä, kuinka vanha olet tai kuinka paljon, mitä, missä ja kenenkä kanssa olet juonut, ei ole merkitystä. Sen sijaan meitä kiinnostaa se, miten alkoholi vaikuttaa sinuun. Sinä itse päätät, onko sinulla ongelma vai ei. Sinä tiedät sen sisimmässäsi. Voit tuntea syyllisyyttä, yksinäisyyttä, häpeää tai alkoholi voi vaikeuttaa muuten elämääsi. Tässä esitteessä olevat kysymykset voivat auttaa sinua ongelmasi määrittämisessä.

Jos et ole varma, onko sinulla ongelmia juomisen kanssa, vastaa näihin kysymyksiin rehellisesti.

 1. Kärsiikö koulunkäyntisi tai työsi juomisesta?
 2. Juotko siksi, että olisit rohkeampi ja itsevarmempi?
 3. Onko juominen vaikuttanut maineeseesi?
 4. Juotko paetaksesi koulu- tai kotimurheita?
 5. Alkaako sinua ärsyttää, jos joku vihjailee, että sinä juot liikaa?
 6. Tarvitsetko juomista ennen kuin uskallat mennä treffeille?
 7. Loivennatko krapulaasi juomalla alkoholia?
 8. Onko sinulla rahaongelmia juomisen vuoksi?
 9. Oletko menettänyt ystävyyssuhteita juomisen takia?
 10. Hengailetko sellaisessa porukassa, jonka on helppo saada juotavaa?
 11. Juovatko ystäväsi vähemmän kuin sinä?
 12. Juotko aina viimeiseen pisaraan asti?
 13. Oletko menettänyt muistisi juomisen takia?
 14. Oletko joutunut putkaan, ensiapuun tai sairaalaan juomisen takia?
 15. Ärsyttääkö alkoholivalistus sinua?
 16. Onko sinulla mielestäsi juomisongelma?

Jos vastasit "kyllä" neljään tai useampaan kysymykseen, sinulla saattaa olla ongelma juomisen kanssa. Ei ole häpeä myöntää sitä.
Se on ollut vaikeaa useimmille meistä.

Vain myöntämällä ongelman voit saada siihen apua.

Näin me pysymme raittiina:

Milloin AA:han?

Jos juominen aiheuttaa sinulle ongelmia ja haluat lopettaa, etkä pysty siihen yksin, kokeile AA:ta. Kannattaa käydä AA:ssa alkuun 90 päivää. Jos elämäsi ei muutu sinä aikana paremmaksi, ovat vaihtoehtosi tulevaisuutesi suhteen ainakin selkeämmät. Vaikka AA:han tuleminen oli aluksi kaikille meille outoa, tajusimme pian, että emme olisi selvinneet ilman tätä yhteisöä. AA:han tuleminen on parasta, mitä meille on tapahtunut. AA:ssa on paljon ikäisiämme. Noin kymmenen prosenttia kaikista AA:laisista on alle kolmekymmenvuotiaita.

Mistä AA:n löytää?

AA:sta kuullaan ensimmäisen kerran yleensä hoitopaikan, toisen AA:laisen tai lääkärin kautta. AA saattaa näkyä myös lehdistössä tai esimerkiksi jossain TV- tai radio-ohjemassa tai elokuvassa.

Kansallisilla nettisivuillamme on ryhmähaku Suomessa oleviin ja kaikkiin ulkomailla toimiviin suomenkielisiin ryhmiin. Avoimet kokoukset on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita AA:sta riippumatta siitä, ovatko he alkoholisteja tai eivät. Suljetut kokoukset on tarkoitettu niille, joilla on ongelmia juomisen kanssa. Pääsyedellytyksenä niihin on halu lopettaa juominen.

Mitä AA on?

Mitä AA ei ole?

Nuorten vapaan palvelun toimikunta

on Suomen alueella olevia nuorille alkoholisteille tarkoitettuja YPAA-ryhmiä tukeva palveluelin.

Toimikunnan pääasiallinen tarkoitus on auttaa Suomen alueen YPAA-ryhmiä saattamaan AA:n sanomaa nuorille ja nuorenmielisille alkoholisteille.

Yhteydenotot [email protected]